Skip to main content
search
0

De impact van WTW ventilatie op energieverbruik

Wat is WTW-ventilatie?

WTW-ventilatie is een geavanceerd ventilatiesysteem dat ontworpen is om frisse lucht binnen te brengen en daarbij zo weinig mogelijk warmteverlies te veroorzaken. Zo kan er op energie worden bespaard. De WTW-systemen zijn uitgerust met warmtewisselaars. Die winnen de warmte uit de afgevoerde binnenlucht terug, voordat deze naar buiten wordt afgevoerd. Die warmte wordt vervolgens toegevoegd aan de verse lucht. Op deze manier wordt tot wel 99% van de warmte hergebruikt, wat scheelt in de verwarmingskosten.

Energie-efficiëntie van WTW-ventilatie

Zeker in de koudere seizoenen is er minder energie nodig om de binnenlucht op te warmen; tot wel 99% van de aanwezige warmte wordt immers hergebruikt. De WTW systemen zorgen dus voor een constante toevoer van frisse lucht zonder dat er veel warmte verloren gaat. Op deze manier kunnen gebouwen efficiënter worden verwarmd en is er minder energie nodig om een comfortabele binnentemperatuur te handhaven.

Doordat WTW-ventilatie de behoefte aan extra verwarming in de winter vermindert en de koelingskosten in de zomer verlaagt, kun je dus aanzienlijk besparen op de energierekening. Dat zorgt weer voor een lagere totale energievraag en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling.

WTW-systemen versus traditionele ventilatiesystemen

WTW-ventilatiesystemen:

  • Hergebruiken warmte uit de afgevoerde lucht, waardoor de energie-efficiëntie wordt verhoogd.
  • Ze kunnen tot wel 95% van de warmte uit de afgevoerde lucht terugwinnen, waardoor er minder energie nodig is om de inkomende lucht te verwarmen.
  • Daardoor kan een ventilatiesysteem met WTW aanzienlijke energiebesparingen opleveren t.o.v. traditionele ventilatiesystemen.

Traditionele ventilatiesystemen:

  • Voeren de afgevoerde lucht direct naar buiten zonder warmteterugwinning.
  • Dit resulteert in een aanzienlijk energieverlies, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de binnenlucht moet worden opgewarmd tot een comfortabele temperatuur.
  • In vergelijking met WTW-ventilatiesystemen hebben traditionele systemen een lagere energie-efficiëntie omdat ze geen warmte terugwinnen uit de afgevoerde lucht.

Ook in de zomer kunnen WTW-ventilatiesystemen energiebesparend zijn

WTW-ventilatiesystemen winnen warmte in de winter terug, maar in de warmere seizoenen kunnen ze ook helpen bij het verminderen van koelingskosten. Dan wordt namelijk de koelte van de koelere binnenlucht hergebruikt om de warme, verse buitenlucht af te koelen. Voorwaarde is wel om ramen en deuren overdag zoveel mogelijk gesloten te houden. Goede zonwering beperkt daarnaast het opwarmen door de zon tot een minimum.

Maak gebruik van de bypass

Na verschillende warme dagen achter elkaar wordt het temperatuurverschil natuurlijk wel minder. Maar ook dan kun je profiteren van een WTW-ventilatiesysteem. De ventilatiesystemen van Brink zijn namelijk al extreem energiezuinig. Met een bypass-functie kun je bovendien zelf instellen bij welke binnentemperatuur je deze activeert. Wanneer het ’s nachts buiten koeler is, wordt de bypass automatisch geactiveerd. Daardoor wordt de warmtewisselaar (of koudewisselaar) overgeslagen en komt de koele, frisse lucht rechtstreeks van buiten naar binnen.

Het belang van investeren in WTW-ventilatie

Financieel voordeel

Een goede en constante ventilatie van gebouwen biedt comfort en is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Investeren in een WTW-ventilatiesysteem biedt bovendien ook financieel voordeel. De zeer energiezuinige ventilatie-units zorgen ervoor dat tot 99% van de warmte wordt hergebruikt, en dat merk je op de energierekening. Bovendien hebben onze Brink ventilatiesystemen over het algemeen veel minder onderhoud nodig dan traditionele ventilatiesystemen. Tot slot dragen WTW-ventilatiesystemen bij voor een hogere waarde van je woning.

Milieuvoordelen

Door gebruik te maken van een energiezuinig WTW-systeem draag je ook je steentje bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en wordt je weer wat minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Er zijn verschillende voorbeelden te noemen van duurzame bouwprojecten die WTW-ventilatie omarmen als onderdeel van hun groene initiatieven. The Edge, een kantoorgebouw in Amsterdam, is daar een voorbeeld van.  Het wordt beschouwd als één van ’s werelds meest duurzame kantoorgebouwen en maakt o.a. gebruik van WTW-ventilatie. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Bank of America Tower in New York en The Crystal in Londen.

Close Menu

Choice Billing Address

×
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten
× Advies nodig?